Rozstrzygnięcie konkursu na potrawę z „Przepiśnika Ziemii Ząbkowickiej”

W dniu 25 sierpnia 2022 r. Ząbkowickim Centrum Kultury i Turystyki nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu na potrawę z  „Przepiśnika Ziemii Ząbkowickiej”.

W konkursie wzięło udział 7 uczestników, którzy przygotowali bardzo ciekawe i smaczne potrawy.. Wszystkie zgłoszone potrawy musiały pochodzić z  „Przepiśnika Ziemii Ząbkowickiej”.

Wybór nie był prosty. Ocenie podlegał ogólny wygląd i estetyka przygotowania i podania potrawy, zgodność z przepisem podanym w Przepiśniku, zastosowanie oryginalnych przypraw i produktów charakterystycznych dla danej potrawy i przepisu, opis potrawy zgodny z zapisami Regulaminu.

Jury Konkursu w składzie: Radosław Tarach, Witold Wiśniewski i Bożena Wójcicka wyłoniło zwycięzców:

I miejsce – Barbara Małkowska ( Strogonow, śledzie i  kisiel żurawinowy)

II miejsce – ( Mazurek chałwowy, Pasticio)

III miejsce – Józefa Chmiel (Chleb z goździkami, smażonka)

Nagrody zostaną wręczone podczas Dożynek Gminnych w Tarnowie 27.08.2022 r.

Tags: